Druga gimnazija Varaždin pokreće jednogodišnji projekt u suradnji sa Srednjom školom A.B. Šimića Grude i Katoličkim školskim centrom Banja Luka

Druga gimnazija Varaždin u suradnji sa školama Srednja škola A. B. Šimića Grude i  Katoličkim školskim centrom “Bl. Ivan Merz”  Banja Luka ulazi u jednogodišnji projekt.

Projekt proizlazi iz programa Međunarodne suradnje osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u EU programima za obrazovanje i osposobljavanje u skladu sa školama i ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2018./2019.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

Osnovni zadaci projekta usmjereni su na:

  • promicanje zajedništva, važnosti jačanja i suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta i promicanja tradicije, hrvatskog jezika, kulture i nacionalne povijesti.
  • suradnja između učenika srednjih škola i njihovih roditelja, nastavnika srednjih škola, zainteresirane članove civilnog i gospodarskog sektora te javnosti
  • podizanje svijesti o tome kako nacionalna pripadnost nije definirana zemljopisnim granicama, već ju definira jezik, kultura, tradicija, baština i povijest.
  • upoznavanje sa značajnim kulturnim lokalitetima, posebnostima lokalnih zajednica – običaji, kultura, glazba, ples, jela, kako bi se razvijale ideje o očuvanju tradicije u suvremenom svijetu kroz poduzetništvo.

U jednogodišnji međunarodni projekt biti će uključeni i  učenici, roditelji i  nastavnici. 

Projekt se zasniva na razvijanju i uspostavljanju kulture suradnje, međusobnog uvažavanja i razumijevanja, dijaloga među učenicima, poštivanje i uvažavanje različitosti sudionika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s